Åpenhetsloven
Åsane Utvikling AS – Horisont kjøpesenter. Redegjørelse av aktsomhetsvurderinger Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven), pålegger større bedrifter å gjennomføre og redegjøre for aktsomhetsvurderinger i egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningsforbindelser. I denne redegjørelsen fremkommer arbeidet Åsane Utvikling AS og datterselskap Åsane Handel AS- har gjort med aktsomhetsvurderingen og tilpasning til lovens plikter i 2023.
Redegjørelsen gjelder for Åsane Handel AS, som er et datterselskap til Åsane Utvikling AS eid av Coop gjennom eierselskapet Coop Hordaland Eiendom AS
Generell informasjon
Åsane Utvikling AS med datterselskap Åsane Handel AS - er et eiendomsselskap som står for utleie og drift av Horisont kjøpesenter. Kjøpesenteret har i dag 69 butikker og en salgsflate på 40 000 m2. Leietakermassen består av butikker, treningssenter, spisesteder og service /tjenester. Vi har innleide tjenester som vakthold, rengjøringspersonell og vedlikehold av bygg.
Åsane Utvikling AS ble etablert i 2014 og skal igjennom Åsane Handel AS utvikle Horisont kjøpesenter til å gi økonomisk lønnsom drift og positiv samhandel med leietakere, kunder og lokalsamfunn. Leietakerne er Åsane Handel AS sine viktigste kunder og Åsane Handel AS ønsker at kunnskap og erfaring skal gi leietakerne trygg etablering og langsiktige leieforhold. I tillegg ønsker vi å være et naturlig og hyggelig og trygt samlingspunkt for nærmiljøet.
Forankring og organisering
Styret i Åsane Utvikling AS har det øverste ansvar for selskapet. Arbeidet med aktsomhetsvurdering og pliktene i åpenhetsloven er forankret i styret. Styret har også vedtatt Coop Norge SAs ‘Code of conduct’ og prinsipper for bærekraftig forretningspraksis. Det er videre vedtatt en plan og rutinebeskrivelser for hvordan aktsomhetsvurderinger skal utføres i henhold til Coop Norge SAs retningslinjer.
Styret har videre vedtatt at det skal offentliggjøres en redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i henhold til lovens retningslinjer, samt at virksomheten til enhver tid skal overholde informasjonsplikten. Styret har gjennom rapporteringsåret blitt orientert om administrasjonens arbeid med aktsomhetsvurderinger og åpenhetsloven. I fremtiden skal styret varsles ved alvorlige avvik relatert til selskapets arbeid med aktsomhetsvurderinger.
Senterleder er ansvarlig for at Åsane Utvikling AS etterlever kravene i åpenhetsloven. Senterleder sammen med Driftssjef etterser og innehar det operative ansvaret for at retningslinjene og pliktene i loven overholdes og at aktsomhetsvurderinger gjennomføres.
Policyer og retningslinjer
Åsane Utvikling AS sitt arbeid med aktsomhetsvurderinger følger FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Våre forventninger til oss selv, leverandører og samarbeidspartnere er gjengitt i Coops Code of Conduct og følger alle leverandøravtaler som inngås i Åsane Utvikling AS. For mer informasjon vises det Coop Norge SAs redegjørelser.
Rutiner og prosedyrer
For å sikre gjennomføring av aktsomhetsvurderinger i selskapet er det etablert rutinebeskrivelser for hvordan aktsomhetsvurderinger skal gjennomføres i praksis. Disse følger Coop Norge SAs rutiner og mer informasjon er å finne i deres redegjørelse på Coop.no.
Varslingsmekanismer
Åsane Utvikling AS ivaretar varslingsmekanismer i henhold til Coop Norge SAs retningslinjer. Varsling av kritikkverdige forhold gjelder alle ansatte og innleide arbeidstakere og er knyttet opp mot relevant lovverk i arbeidsmiljøloven. For mer informasjon vises til Coop Norge SAs redegjørelse.
Informasjonsplikten
For å ivaretagelse av informasjonsplikten i åpenhetsloven har Coop Norge SA etablert prosedyrer og rutiner for hvordan innsynskrav skal besvares og håndteres. Åsane Utvikling Omfattes av dette. Åsane Utvikling har ikke mottatt noen henvendelser i innsyn i løpet av 2023. For mer informasjon vises det til Coop Norge SAs redegjørelse.
Negativ konsekvenser og risiko
I det følgende redegjøres det for faktiske og potensielle negative konsekvenser avdekket gjennom selskapets aktsomhetsvurderinger.
Funn i aktsomhetsvurdering
Det er gjennomført en overordnet kartlegging av samarbeidspartnere og en foreløpig risikovurdering av disse løpet av 2023. Arbeidet med aktsomhetsvurderinger fortsetter i 2024 med ytterligere undersøkelse av utvalgte områder. Det er ikke avdekket betydelige risikoområder som krever spesiell oppfølging så langt, men det vil bli lagt vekt å sikre det forebyggende arbeide med signering av oppdatert Code of conduct vedlegg til aktuelle samarbeidspartnere.
Åsane Utvikling har i henhold til lovens plikter utført aktsomhetsvurderinger i 2023. Eiendomsbransjen med utleie til store nasjonale og internasjonale aktører kan være forbundet med visse risikoer knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Åsane Utvikling har sett på hva noen av disse risikoområdene innebærer:
- Tvangsarbeid og moderne slaveri: Utleie til store nasjonale og internasjonale selskaper som produserer varer utenfor landegrenser kan være sårbare for risikoen for arbeidskraft, tvangsarbeid og moderne slaveri i leverandørkjeden eller ved brua av underentreprenører. Mange av våre leietakere har produksjon i produserer i Asia og det er vår oppgave å kartlegge om våre leietakere våre har gode rutiner for oppfølging av sine verdikjeder.
- Dårligere arbeidsforhold: Åsane Utvikling kan stå overfor utfordring i forhold til innleide tjenester som renhold, vakthold og innleide aktører til bygging og oppussing av butikker og bygningsmassen. Det er viktig å ha gode rutiner for å kvalitetssikre at disse tjenestene sikrer at alle ansatte blir ivaretatt. Det er vår oppgave å sørge for at driften av senteret er sikker og at HMS ivaretas i alle ledd. Bransjene i kjøpesenter er kjent for krevende åpningstider og det er vår oppgave å kvalitetssikre at leietakerne ivaretar ansattes interesser og følger regler i Arbeidsmiljøloven.
- Diskriminering og mangfold: Eiendomsbransjen kan sto overfor utfordringer knyttet til diskriminering basert på kjønn, rase, religion, funksjonsevne eller andre beskyttede egenskaper. Manglende mangfold og inkludering kan føre til urettferdig behandling og begrensede muligheter for visse grupper.
- Korrupsjon og bestikkelser: Kjøpesenterbransjen kan være utsatt for risikoen for korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med anskaffelse av gode leiekontrakter og lokasjoner . Det kan føre til urettferdig fordeling av leiekontrakter og ressurser, samt underminere rettferdig konkurranse.
Tiltak for stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser
Selskapets rutiner er generelt tilrettelagt for å ivareta etterlevelse av gjeldende lover og retningslinjer på de ulike områdene og anses tilstrekkelig for å sikre en forsvarlig etterlevelse.
Resultatet av tiltakene er bedre gjennomføring av aktsomhetsvurderinger og over tid redusert risiko for brudd på menneske- og arbeidsrettigheter i egen virksomhet, leverandørkjeder og hos forretningsforbindelser. Prosessen med kartlegging og risikovurdering vil fortsette i 2024.
Se Coop Norge Eiendom AS for mer informasjon: Coop Norge Eiendom AS - Coop